Centrul Medical Ayurveda

Deutsche Seite

English Page

Ayurveda in Romania

Medici

Consultatii medicale On-Line

Programe tratament

Terapia cu Ozon-Oxigen

Vit. C - perfuzii cu doze mari

Argintul coloidal - antibiotic natural

pH-ul corpului Vitamina C alcalina

Produse fitofarmaceutice naturale

Remedii si medicamente

Remedii naturale cu Ozon

Terapii Ayurveda

Filme documentare

Ayurveda Photos

Carti si Brosuri

Preturi / Preise / Prices

Articole Medicina Holistică

Articole medicale

Blog

Plasticul

Alimentatie

Plante indiene

Activitati

poze din India

Emotional Freedom Technique

Favorite Links


PROGRAME de TRATAMENT

disponibile în Centrul Medical Ayurveda Sibiu:

 

TERAPII PREGĂTITOARE

  1. AHARA, AMLAPITTA

Programe de nutriție, alimente acide / alcaline. detalii

  2. STHAULYA

Program pentru slăbire în greutate.

  3. NETRAVASTI

Terapii pentru îmbunătățirea vederii.

  4. PRASUTI TANTRA

Program pentru nașteri sănătoase și fără dureri.

  5. RUTUMATI STRI

Programe pentru reechilibrare hormonală feminină.

  6. BALA RASAYANA

Cura cu Aloe Vera detalii

  7. SVASTHAVRITTA

Medicina preventivă și obiceiurile zilnice. detalii în pagina aceasta.

  8. NIDRANASHA

Programe antistres și de tratament a insomniei.

TERAPII DE DETOXIFIERE

  9. PANCHAKARMA

Cele 5 terapii de detoxifiee din medicina Ayurveda. detalii

10. GRAHANI

Cure pentru colon și refacere a funcțiilor digestive. detalii în pagină.

11. VIRECHANA

Detoxificarea prin purgația terapeutică. detalii în pagina aceasta.

12. MALAVASHTAMBHA

Program de eliminare a constipației. detalii în pagina aceasta.

13. NASYA ANU TAILA

Tratamentul detoxifiant al capului. detalii în pagina aceasta.

14. OZONE RAKTAMOKSANA

Terapii cu ozon. detalii

15. RAKTAMOKSANA

Terapii cu lipitori medicinale. detalii

16. AGADA TANTRA

Programe de detoxificare de metale grele prin chelare cu EDTA, pericolele vaccinării, ale intoxicațiilor cu mercur dentar, naftalină, fluor și alte produse chimice toxice. detalii

17. DETOX SPA

Terapia de detoxifiere prin băi electolitice ale picioarelor cu apă sărată. detalii

TERAPII TONICE, REVITALIZANTE ȘI REÎNTINERITOARE

18. RASAYANA

Terapii de reîntinerire, revitalizare și tonice. detalii

19. VAJIKARANA

Terapii de amplificare a potenței sexuale. detalii

20. JARA CHIKITSA

Antioxidanții, rețete antiîmbătrânire, imunostimulante.

21. SAUNDARIA

Programe pentru înfrumusețare, cosmetică Ayurveda. detalii

22. ISOREL

Program de stimulare imună cu extract de Vasc Alb.

TERAPII PENTRU BOLILE CRONICE

23. KAYACHIKITSA

Tratamentul bolilor interne.

24. AMAVATA

Program de tratament a afecțiunilor reumatismale.

25. ASATMYA

Program pentru tratamentul alergiilor.

26. KAPHA VIKAR

Program pentru tratamentul bolilor sistemului respirator.

27. MOOTRASHMARI

Program pentru eliminarea calculilor renali.

28. HRUDROGA

Programe pentru tratamentul afecțiunilor cardiovasculare.

29. PITTAVIKRITI

Program pentru tratamentul afecțiunilor hepatice și biliare.

30. KUSTHA

Program pentru tratamentul bolilor dermatologice.

31. JATHARADAHA

Program pentru tratamentul bolilor aparatului digestiv.

32. MADHUMEHA

Program pentru tratamentul diabetului zaharat.

33. GULMA

Program pentru tratamentul cancerului detalii

Programele sunt realizate în CENTRUL MEDICAL AYURVEDA - SIBIU sub îndrumarea Dr. Adriana Alexandru și Dr. Ovidiu Chiș

Centrul Medical Ayurveda vă pune la dispoziție gratuit o documentare completă asupra programelor de tratament și a terapiilor oferite prin broșuri de prezentare și filme documentare.

 


ANU TAILA NASYA - ulei pentru terapia nazală ayurveda


 

Anu taila” este un preparat din ulei de susan cu peste 20 de plante aromate. Anu taila este un preparat special pentru terapia nazală care se utilizează pentru eradicarea şi prevenirea bolilor în spaţiile intracelulare şi în canalele corpului.

„Nasya” este terapia nazală cu astfel de uleiuri speciale sau cu pulberi de plante aromatice.

Efectele terapiei nazale:

  • Curăță canalele din zona capului și gâtului (căile respiratorii, căile circulatorii). Efectul deosebit al acestei terapii este lichefierea și eliminarea reziduurilor (ama). Cei care au depuneri în sinusuri (sinuzită) sau focare de infecție și inflamatie, pot constata scurgeri nazale abundente, de culoare închisă, timp de câteva zile după începerea tratamentului.
  • Produce o oleație (hrănire cu substanțe uleioase) a țesuturilor. Oleația elasticizează țesuturile și permite schimbul de substanțe (nutriția corectă) la nivel celular. Este nevoie de uleiuri, mai ales pentru hrănirea sistemului nervos (care este compus 70% din substante uleioase). Se curăță și se hrănesc căile respiratorii și aparatul auditiv. Această hrănire prin oleație, energizează creierul, ajută la absorbția vitaminelor și substanțelor nutritive în ochi și în glandele hipofiză și pineală. Conferă vigoare ligamentelor şi tendoanelor capului şi gâtului iar venele și arterele, se curăță și devin puternice.
  • Dă putere organelor de simţ. Toate simţurile devin clare şi amplificate considerabil. Nasul este un organ esenţial, de care depinde aportul energetic în organism. În funcţie de energia preluată din aer (Prana) depind sănătatea şi longevitatea.
  • Acest ulei este o combinație din 20 de plante aromatice. Prepararea lui durează 7 zile și se face după o rețetă tradițională indiană. Este folosit pentru a armoniza toate cele trei principii biologice (Dosha) din zona capului şi pentru a elimina depunerile reziduale profunde de la nivel celular, din creier, sinusuri, nas, gât, ochi şi urechi.

Mod de administrare:http://1.imimg.com/data1/U/N/MY-869696/nasya-250x250.jpg

  • Se face în prealabil oleaţia şi încălzirea capului. Aceasta se realizează prin masaj facial cu uleiuri medicinale calde timp de 5 -10 minute. Când nările sunt înfundate, se poate face înainte o inhalaţie cu aburii fierbinţi ai ceaiului de cimbru sau busuioc, în care se pun câteva picături de ulei volatil de eucalipt. După inhalaţie se aşteaptă 30 de minute, apoi:
  • Se apleacă foarte mult capul pe spate astfel ca nările să fie orientate în sus, pentru ca uleiul să pătrundă adânc în sinusuri, (vezi figura).
  • Se pun 3-4 picături în fiecare nară, se aşteaptă câteva minute în poziţia culcat pe spate, apoi se suflă nasul pentru a elimina secreţiile care au fost dizolvate de ulei. Uleiul poate declanşa strănutul, pentru a curăţi şi mai bine căile nazale.
  • La nevoie (dacă secreţiile sunt mai abundente sau întărite), se pun din nou 2-3 picături de ulei în fiecare nară. Durata curei este stabilită de medic. Se face preferabil seara, pentru a evita eforturile şi ieşirea în frig sau vânt. La sfârşit vă odihniţi cel puţin 15 minute.
  • Pentru tratamentul afecţiunilor sistemului nervos, pentru a elimina reziduurile (ama) localizate în zona capului, terapia Nasya foloseşte o cantitate mult mai mare de ulei (24 ml / zi), administrată în trei prize pe zi, timp de 3-5 zile. În acest caz, uleiul ar trebui instilat doar în zilele când nu sunt temperaturi extreme şi cerul este senin. Beneficiile acestui tratament sunt considerabile, dacă este folosit în acord cu prescripţiile temporale şi sezoniere ayurvedice.

Indicaţii:

  • Sinuzita cronică, durerile de cap, pierderea a memoriei, torticolis, otita, etmoidita, paralizia facială, rinita, hemicrania şi tremurăturile capului sunt vindecate astfel, dar aplicaţiile sunt mult mai variate şi aproape oricine poate beneficia de o detoxifiere nasya a canalelor din zona capului. Cereți recomandarea medicului specialist în medicina tradiţională ayurveda pentru informații suplimentare.

Precauţii:

  • Pacientul care îl foloseşte trebuie să rămână într-un loc fără curenţi de aer, nici prea cald, nici prea rece, să aibă o alimentaţie completă dar uşor digerabilă şi să caute să mențină autocontrolul emoțiilor și a gândurilor.
  • Nu este indicat să fie administrat după baie şi nici la mai puţin de 2 ore înainte sau după o masă importantă.

 

SVASTHAVRITTA - Medicina preventivă și obiceiurile zilnice

TREZEŞTE-TE ŞI STRĂLUCEŞTE

Nu eşti o persoană matinală? Aceste obiceiuri binefăcătoare preluate din sistemul medical Ayurveda, te vor transforma într-o persoană  care se trezeşte devreme şi este plină de viaţă întrega zi.

Dacă îndemnul matinal „trezeşte-te şi străluceşte” te loveşte ca un buzdugan, ai ceva de câştigat din abordarea trezirii în stil Ayurveda. Conform principiilor Ayurvedice, alegerile pe care le faci în privinţa obiceiurilor zilnice fie îţi consolidează rezistenţa împotriva bolilor fie o subminează. Ayurveda promovează o creştere a nivelului zilei prin focalizarea asupra ritualurilor matinale ce asigură alinierea fiinţei la ritmurile naturii, echilibrarea celor trei Dosha şi hrănirea încrederii de sine alături de auto-disciplină. Adoptarea cel puţin a unuia dintre următoarele practici pot îmbunătăţii radical experienţa din cursul zilei. Nu te mira dacă o să vezi dimineţile într-o nouă lumină.

1. Întrece Soarele!

Dă-te jos din pat cu cel puţin 20 de minute înainte de răsărit. Energia de tip Vata predomină în atmosfera  orelor dinaintea răsăritului şi vata fiind cunoscută ca guvernând mişcarea e clar că e timpul cel mai potrivit pentru trezirea corpului. „Prin trezirea înainte de răsărit, vă expuneţi la energiile minunate ale aerului” precizează Vaidya Rama Kant Mishra, un expert Ayurveda din Colorado Springs. „Este minunat să te trezeşti, să ieşi afară, să asimiliezi briza dimineţii în corp. Pentru că atunci când lumina soarelui luminează cerul, energia de tip vata este înlocuită de kapha”, explică  Michael Sullivan, directorul staţiunii Riverview - staţiune Ayurvedică din Buckingham, Virginia. E răsărit? atunci e timpul să intri în mişcare. Şi într-adevăr dacă eşti deja trezit, trecerea la mişcare va fi floare la ureche. Odată ce picioarele au atins podeaua, savurează nemişcarea printr-un scurt exerciţiu de respiraţie sau Salutul Soarelui sau  o scurtă meditaţie.

2. Trezeşte-ţi fiinţa interioară.

Principiile Ayurveda susţin că primul gând pe care îl avem în minte dă coloratura stării din restul zilei. Cu acest gând în minte, bea un pahar de apă călduţă aromată cu o felie de lămâie. Aici, motivaţia este dublă. Pe de o parte apa caldă are ca efect stimularea tractului gastrointestinal şi a peristaltismului. Pe de altă parte, lămâile sunt bogate în minerale şi vitamine şi ajută la eliminarea lui ama, sau toxinelor, din tractul digestiv.

3. Valoarea Feţei.

Somnul îşi pune o amprentă puternică pe faţă. Îngrijirea feţei la trezire este o modalitate simplă de a dispersa căldura, sau excesul de energie Pitta, şi pregăteşte pielea pentru provocările zilei şi anume căldură, stres, şi poluare. Astfel Mishra recomandă stropirea feţei de şapte ori cu apă rece, preferabil neclorurată. (Un număr auspicios în Ayurveda, şapte reprezintă cele şapte chakra-e, sau centri energetici.) „Faţa este zona cea mai expusă a corpului, astfel încât rehidratarea de dimineaţă este crucială,” spune el. „De-a lungul zilei faţa este bombardată de stres. Cu cât este mai bine hidratată cu atât mai bine va rezista”. Peste noapte, căldura reţinută în exces uscă de asemenea gura. Aşa că în timp ce vă clătiţi faţa, luaţi o înghiţitură de apă rece, învârtiţi-o uşor şi scuipaţi-o afară când se încălzeşte. Repetaţi de două trei ori.

4. Controlaţi-vă gura.

Deşi mulţi dintre noi consideră murdăria aflată dimineaţa pe limbă drept un produs inofensiv al somnului, Ayurveda o consideră un semn de toxine - ama nedigerat ascunse în tractul digestiv. Practicanţii Ayurveda folosesc un instrument adecvat „curăţătorul de limbă” pentru a elimina ama, altfel ea ar fi reabsorbită în timp ce mâncăm sau bem. (Curăţătorul poate fi de plastic sau  metal dar şi o lingură de inox este bună.) Radeţi limba cu blândeţe, din spate spre în faţă. Se folosesc 7-14 treceri pentru a acoperi toată suprafaţa. Acest procedeu nu numai că elimină ama de pe limbă, dar şi dezmorţeşte mugurii gustativi, trezind focul digestiv pentru o nouă zi de mâncare savuroasă.

Apoi strângeţi dinţii împreună de câteva ori pentru a stimula meridianele energetice ce trec prin gură. Pentru gingii şi smalţuri sănătoase, periaţi dinţii cu o periuţă fină. (O periuţă dură poate provoca retragerea gingiilor, dureri între gingii şi dinţi, distrugerea smalţului). Folosiţi o pastă de dinţi cu plante medicinale, fără substanţe abrazive, ce stimulează gingiile şi protejează smalţul. După periaj, clătiţi gura timp de 2-3 minute cu ulei cald (agitaţi şi scuipaţi afară, nu înghiţiţi). „Gargara cu ulei cald întăreşte dinţii, gingiile şi maxilarele, protejând în acelaşi timp şi vocea” spune Amita Banerjee, nutriţionist Ayurvedic la Centrul Holistic Ayurveda de Frumuseţe din New York. Apoi masaţi cu indexul gingiile cu mişcări uşoare în sens invers acelor de ceasornic. Masajul gingiilor stimulează şi hidratează ţesutul gingiilor şi purifică focul digestiv.

5. Fii atent cu simţurile.

Un masaj al urechii este o binefacere pentru întregul corp. Începeţi cu vârful urechii şi folosiţi degetul mare şi indexul pentru a fricţiona marginea, deplasându-vă încet către lobul urechii. Puneţi apoi câteva picături de ulei chiar la deschiderea spre exterior a canalului urechii  pentru a menţine energia uscată Vata sub control. Ayurveda consideră nasul drept o cale spre creier, de aceea Banerjee sugerează picurarea a până la 4 picături de ulei de susan sau măsline chiar în interiorul nărilor pentru a curăţa sinusurile şi a menţine claritatea mentală.

6. Supraveghează-ţi ochii.

În Ayurveda, ochii sunt consideraţi drept „sediul focului” deoarece sunt prin natura lor Pitta şi se supraîncălzesc foarte uşor. De aceea stropind uşor cu apă rece ochii deschişi contribuim la echilibrarea Dosha-urilor. Dacă ochii sunt extrem de uscaţi sau iritaţi, acoperi-ţii cu felii de castravete sau vată îmbibată cu aloe vera, ceai rece fenicul sau lapte. (Laptele de capră este cel mai rece şi de aceea preferabil, dar şi cel de vacă este bun.) Pentru ochi înroşiţi, foloseşte 3 stropi de apă pură de trandafir în fiecare ochi. Întăreşte muşchii nefolosiţi ai ochilor şi stimulează nervul optic cu câteva mişcări simple ale ochilor. Roteşte ochii în sus şi în jos, de o parte şi de alta, şi pe diagonală. Roteşte-i apoi în sensul acelor de ceasornic şi apoi în sens invers. În final strânge cu putere ochii şi apoi relaxează-i. Repetă procedeul de câteva ori.

7. Relaxează-te prin masaj.

Masarea unuia sau a mai multor canale energetice cu ulei aromatic atrage către minte şi corp energii vindecătoare. Mai întâi se alege o aromă compatibilă cu tipul constituţional. Pentru a echilibra Vata Dosha foloseşte ghimbir, cardamom, sau portocale; Pitta Dosha preferă esenţele dulci răcoritoare de santal sau lavandă; Kapha Dosha răspunde cel mai bine la eucalipt, rozmarin sau salvie. Se pune o picătură de ulei pe inelarul mâinii drepte şi masează uşor în mijlocul frunţii între sprâncene, folosind mici rotaţii în sensul acelor de ceasornic. Amplifică şi încetineşte inspiraţia şi expiraţia aproximativ 11 respiraţii complete. Dacă te simţi instabil (ameţit), Mishra recomandă stimularea canalelor energetice dintre cap şi inimă folosind presiuni uşoare asupra tâmplelor cu faţa plată a celor patru degete. Nu apăsaţi tare cu vârful degetelor; în schimb, masaţi uşor pe ambele părţi ale capului.

8. Oferiţi-vă un duş.

Baia rehidratează pielea şi îndepărtează oboseala. Toate cele trei Doshas beneficiază de pe urma unei purificări rapide, dar temperatura apei trebuie adaptată tipului constituţional. Cei cu predominanţă Pitta beneficiază de o baie rece, în timp ce apa călduţă este potrivită pentru tipul Vata, şi apa şi mai caldă este foarte bună pentru a echilibra natura rece a tipului constituţional Kapha. Un concept de bază în Ayurveda susţine că orice substanţă pusă pe piele este susceptibilă de a fi asimilată de corp, în consecinţă este foarte uşor să minimizăm conţinutul de toxine al corpului prin evitarea produselor atât de răspândite ce conţin parfumuri sau alte componente chimice sintetice, optând în schimb pentru cosmetice - săpun, şampon etc – naturale, de exemplu cele de tip Ayurvedic.

9. Mănâncă cu înţelepciune.

Nu este înţelept să sari peste micul dejun, avertizează Banerjee. Dar, nici să îl transformaţi în marele dejun. „De la răsărit la 10 a.m. este predominanţa lui Kapha, un timp al practicii şi mişcării,” spune Sullivan. „O hrană uşoară nu va suprasolicita focul digestiv, care nu-şi atinge maximul decât la prânz.” Începe ziua cu fructe, suc de legume, iaurt sau cereale integrale.


18. RASAYANA şi 19. VAJIKARANA

Programe de tratament pentru fertilitate, conceperea de urmaşi sănătoşi şi regenerare sexuală în Ayurveda

Infertilitatea devine o problemă mai frecventă când în condiţiile vieţii actuale, un cuplu doreşte să procreeze. Tensiunea, stresul, problemele şi solicitările societăţii moderne, stilul de viaţă nesănătos cu o alimentaţie necorespunzătoare, fac să se instaleze lent unele afecţiuni inflamatorii sau duc la încărcarea corpului cu toxine.  Hiperaciditatea metabolică, dereglările hormonale, digestia deficitară care formează reziduuri acide sau constipaţia cronică, sunt doar câteva din cauzele care pot duce la infertilitate.

Din timpuri imemoriale, de când omul a început să simtă efectele îmbătrânirii şi a bolii, Ayurveda oferă două specialităţi medicale excepţionale:

  1. Rasayana: prevenirea efectelor îmbătrânirii, reîntinerire şi tonifiere
  2. Vajikarana: conceperea de urmaşi sănătoşi, fertilitate, regenerare sexuală, sexologie

RASAYANA

Rasayana este o ramură a medicinei Ayurveda care a apărut ca o necesitate de a avea o viaţă lungă, fericită şi plină de prosperitate. Obiectivul este fortificarea corpului şi creşterea duratei şi calităţii vieţii.

Rasayana creşte imunitatea şi potenţa sexuală, previne senilitatea şi boala. Tratamentul acesta este comparat cu ambrozia aducătoare de sănătate. Rasayana îţi face corpul tânăr şi puternic, îl aduce în cea mai bună stare a lui, amplifică memoria şi performanţele intelectuale, se îmbunătăţeşte înfăţişarea şi vocea. Rasayana dă claritate în vorbire, te face să te bucuri de onoare şi faimă în societate, de vigoare şi putere de muncă până la vârste foarte înaintate.

VAJIKARANA

Ayurveda acordă o importanţă foarte mare sistemului reproducător, prin una din cele 8 mari specialitati: Vajikarana - ştiinţa reproducerii şi a terapiilor afrodisiace şi tonice. Arta de a da naştere unor copii sănătoşi, care apoi au toate şansele să devină oameni buni şi plini de întelepciune, vine dintr-o cunoaştere ezoterică străveche, necesară pentru a asigura o societate umană sănătoasă. Numeroase boli cum ar fi afecţiunile endocrine, infertilitatea, bolile venerice sau cele cu transmitere sexuală, bolile sistemului reproducător, complicaţiile la naştere sau malformaţiile congenitale ale produsului de concepţie, îsi au originea în structurile tisulare profunde ale ţesutului sau fluidului reproducător Sukra Dhatu. Tulburări de dinamică sexuală cum ar fi scăderea libidoului, impotenţa, disfuncţiile erectile, frigiditatea, tulburările de lubrefiere, astenia, vlăguirea şi oboseala reacţionează cel mai bine la tratamentele specialităţii Vajikarana.

In Ayurveda sistemul reproducător este considerat ca având o foarte mare importanţă în sănătatea globală a corpului. Când hormonii sexuali nu se mai produc si organismul este incapabil de perpetuarea speciei, intră în acţiune sistemul genetic, care prin blocarea sintezei enzimelor antiîmbătrânire (SOD si GPT), duce la aparţia simptomelor îmbătrânirii.

Ţesutul reproducător sau fluidul purtător al vieţii este generat din hrana absorbită şi apoi rafinată succesiv în ţesuturile corpului. Este deci o quintesenţă a tesuturilor corpului şi de aceea are şi o atât de mare încărcătură vitală. O cantitate extrem de mică din acest fluid poate genera o nouă viaţă, o nouă fiinţă. Este deci cel mai vitalizat ţesut al corpului dar şi cel mai rafinat, datorită proceselor de transformare succesivă prin care a fost produs.

Programul de tratament natural pentru fertilitate este alcătuit din două etape mari: detoxifierea şi tonifierea, fiecare cu durata de 3 luni și se încadrează într-un program mai vast, ce se adresează apoi şi perioadei de sarcină cât şi după nastere.

Tratamentele pentru fertilitate se fac într-o succesiune care urmează o ordine firească, pentru a pregăti corpul să îşi armonizeze toate funcţiile biologice.

A. Programe de detoxifiere.

Eliminarea focarelor generatoare de toxine prin îmbunătăţirea digestiei, alimentatie sănătoasă, tratamentul infecţiilor şi al inflamaţiilor latente. Se urmăreşte de asemenea eliminarea surselor de metale grele şi a urmărilor acestora în corp. Se restricţionează atent administrarea de medicamente de sinteză şi se interzic vaccinurile şi contactul cu substanţe poluante (insecticide, naftalină). Alcalinizarea prin alimente şi apă alcalină, este deosebit de importantă, deoarece permite vitalitatea spermatozoizilor şi scăderea inflamaţiei căilor genitale. Se folosesc plante medicinale cu proprietăţi depurative, având gusturile amar, astringent şi picant. Este interzis fumatul pentru ambii parteneri. Se tratează constipaţia şi se urmăreşte aspectul limbii, pentru a identifica o digestie deficitară. Se tratează orice efect negativ al administrării anterioare de antibiotice, cum ar fi candidoza sau disbioza intestinală.

B. Programe de tonifiere Rasayana şi Vajikarana.

Remediile folosite sunt plante afrodisiace, energizante, stimulente şi regeneratoare sub forma de tablete, gemuri medicinale din amla şi plante himalayene preparate cu zahăr candel, amestecuri de plante cu ghee sau miere de albine, diferite uleiuri preparate medicinal cu care se realizează terapiile de oleaţie internă sau externă. Aceste terapii sunt capabile să îmbunătăţească spectaculos funcţionarea sistemului reproducător putând duce la performanţe sexuale de lungă durată şi la intensificarea senzatiilor şi a emoţiilor erotice la ambii parteneri. Ele cresc cantitatea şi calitatea ţesutului reproducător  prin creşterea numărului de spermatozoizi şi a motilităţii lor şi prin creşterea fertilităţii ovulelor. Preparatele energizante şi tonifiante, întăresc vigoarea şi capacitatea reproducătoare chiar şi la vârste mai înaintate. Metodele Vajikarana vindecă şi tonifică totodată şi celelalte ţesuturi corporale cum sunt limfa, sângele, muşchii, grăsimea, oasele şi tesutul nervos.

C. Terapii spirituale.

Aceste metode aduc transformări interioare şi fac posibilă echilibrarea la acelaşi nivel de rezonanţă a vibraţiilor sufleteşti ale viitorului copil cu cele ale părinţilor, cât şi armonizarea relaţiei de cuplu. Se aplică terapii de vindecare sufletească prin medicină energetică, se învaţă şi se practică metode de relaxare, tehnici de respiraţie şi de meditaţie. detalii: Description: http://static.wixstatic.com/media/1514b9_237cf552b2c4c5d5709ffbc1d7a0483e.jpg_srz_p_922_146_75_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz


CONSULTAŢII MEDICALE

- Medicină tradiţională indiană Ayurveda

- Medicină naturală holistică

PROGRAME DE TRATAMENT

- Tratamentul natural al bolilor interne

- Nutriţie, fitoterapie

- Terapii ayurveda (masaje şi proceduri terapeutice tradiţionale cu uleiuri)

- Ozonoterapie, Reflexoterapie, Lipitori medicinale

- Programe de detoxifiere şi reîntinerire

- Panchakarma

- Rasayana

- Vajikarana

INFORMARE

- Cărţi, broşuri

- Filme documentare

REMEDII ŞI PRODUSE NATURALE


 


Terapii Ayurveda pentru curățirea intestinului. Cum să ne detoxifiem tubul digestiv?

În medicina tradițională Ayurveda, există 3 nivele de profunzime, atunci când abordăm o terapie pentru curățirea intestinului gros.

Cura cu ulei de ricin: Tratamentul conține o doză mică de ulei de ricin, care nu provoacă purgație, scaunul fiind mai ușor de eliminat, deoarece uleiul de ricin nu se absoarbe și acționează ca lubrefiant și antiinflamator al mucoaselor digestive. Astfel scaunul eliminat în dimineața următoare va conține reziduuri acide și depuneri de pe pereții intestinului. Uleiul de ricin este purgativ, laxativ, antimicrobian, emolient și antiinflamator și trebuie să facem o distincție clară între ulei și celelalte componente ale plantei de ricin, care pot fi toxice în doze mari. Astfel uleiul de ricin nu are practic contraindicații spre deosebire de planta ricin, care nu trebuie administrată la gravide sau în inflamații digestive. Această cură, deoarece doza de ulei este mai mică decât o doză laxativă, poate fi administrată și celor cu afecțiuni intestinale grave (ulcer gastric, tumori digestive, rectocolită). Se recomandă și copiilor între 6-16 ani, celor peste 80 de ani, persoanelor cu afecțiuni ale sistemului nervos (depresii, anxietate, fobii, insomnie).

Administrare: 1 linguriţă de ulei de ricin, urmat de ceai cald de ghimbir, se ia seara la culcare. Cura durează 30 de zile, se face pauză 1-2 luni și apoi se recomandă reluarea curei.

Indicații: stări inflamatorii, febră, infecții diverse, constipație, inflamații ale organelor digestive (gastrită, enterită, colită, enterocolită), toxiinfecții alimentare, disbioză intestinală, candidoză, inflamații ale organelor genitale (chist ovarian, fibrom uterin, anexită, răni ale colului uterin), hepatită, hemoroizi, fisuri anale.  

Purgaţia terapeutică cu ulei de ricin (Virechana):

Uleiul de ricin acționează ca purgativ, eliminând tot conținutul intestinului împreună cu depunerile acumulate în pliurile intestinale. Efectul purgativ este aproape similar cu sarea amară (sulfatul de magneziu), dar este mai blând și în plus are un puternic efect antiinflamator și emolient. Apa sau ceaiul băut în timpul procedurii, parcurge datorită purgativului rapid tot intestinul și după ce se bea cantitatea necesară, scaunul eliminat este aproape curat şi limpede ca şi ceaiul. Procedeul folosește o cale naturală de eliminare a toxinelor și face parte din cele 5 terapii de eliminare a toxinelor (Panchakarma) din medicina Ayurveda. Este o metodă eficientă de detoxifiere, alcalinizare (prin eliminarea reziduurilor acide), reducerea a fluidelor toxice ce stagnează în tubul digestiv și în limfa abdominală. Prin acest procedeu, procesul de absorbție intestinală se inversează, drenând limfa din cei aproximativ 700 de ganglioni limfatici abdominali, producând și o curățire profundă a ficatului, vezicii biliare, a splinei și a pancreasului.

Purgatia terapeutică nu prezintă nici un fel de dificultăţi majore, nu implică nici un pericol, dar efectele eliminării masive de toxine pot fi resimțite uneori sub forma unei stări de oboseală sau ușoare dureri de cap (asemănătoare cu cele care apar în zilele de post la persoanele care nu sunt obișnuite).

Administrare: se iau 5 linguri de ulei de ricin (cantitate necesară pentru un adult de 50-70 de kg), după care se bea câte o cană de ceai la 10 minute. Uleiul de ricin produce efectul purgativ iar procedeul durează 2-3 ore, timp în care se bea din 10 în 10 minute o cană de ceai și se merge la toaletă. În total se beau 3-4 litri de ceai de ghimbir cu plante medicinale (de exemplu gălbenele) și uşor sărat (1 linguriţă de sare la toată cantitatea de ceai). Purgația terapeutică se face în cursul dimineții, într-o zi liberă și se poate repeta la un interval de 30 de zile sau de 2 ori pe an primăvara şi toamna, preferabil în perioada de Lună în descreştere.

Indicaţii: constipaţie, tuse cu expectoraţie, acnee, sângerări nazale, diabet zaharat, dureri articulare, reumatism, artrită, stări inflamatorii, febră, infecții diverse, parazitoze, inflamații cronice ale organelor digestive (enterită, colită, enterocolită), toxiinfecții alimentare, disbioză intestinală, candidoză, inflamații ale organelor genitale (chist ovarian, fibrom uterin, anexită, răni ale colului uterin), boli ale pielii datorate toxinelor din organism și funcționării deficitare a ficatului, hiperaciditate metabolică. Se recomandă tuturor persoanelor între 14-80 de ani, care doresc să se detoxifice și să realizeze periodic o curățire interioară. Peste 80 de ani se recomandă la indicația medicului.

Contraindicații: ulcer gastric în formă gravă, afecţiuni acute ale tubului digestiv: dizenterie, diaree, colită pronunţată, apendicită acută sau afecţiuni grave ca tuberculoza intestinală sau cancer.

Măsuri speciale: În timpul ce se desfășoară procedura, este bine să executați un automasaj abdominal astfel: efleuraj în sensul acelor de ceasornic, stând pe spate relaxat, se execută cel puțin 7 serii de 5 rotaţii, extrem de lent, cu ulei cald îmbogăţit cu esenţe de iasomie sau muşeţel. Această oleație abdominală previne eventualele crampe digestive ce pot apărea datorită golirii complete a intestinului. După purgație este necesar să ne odihnim şi să evităm să ieşim în frig. În seara zilei în care ați efectuat purgația este bine să mai repetați automasajul abdominal cu ulei cald, chiar înainte de culcare. În zilele următoare trebuie să se respecte indicaţiile medicului cu privire la alimentaţie. Detalii despre purgația terapeutică se găsesc și în programele de tratament și în filmele documentare ale Centrului Medical Ayurveda Sibiu.


PROGRAME DE RELAXARE și TERAPII ANTISTRES

cu Dr. Ovidiu Chiș

Într-o ambianță perfectă pentru relaxare și confort, combinând metode moderne cu metode tradiționale, terapia antistres vă conferă atât o călătorie spirituală în liniștea și armonia universului interior, cât și imunitatea la factorii stresanti exteriori.

  • Relaxarea profundă
  • Meditație terapeutică
  • Sugestoterapie
  • Vizualizări creatoare vindecătoare
  • Cromoterapie, meloterapie, aromoterapie
  • Tehnici de control a respirației
  • Sonoterapie și metode ambientale de energizare și purificare
Materiale audio-video pentru procedee antistres la domiciliu


12. MALAVASHTAMBHA - Program de eliminare a constipației

 

Extras din cartea “Ghid de alimentatie sanatoasa” - Dr. Ovidiu Chis 2004

 

CONSTIPATIA este o boala a civilizatiei ce afecteaza pana la 50% din populatia Europei !

Datorita constipatiei oamenii sunt mai mult constipati decat bolnavi, dar devin apoi mai mult bolnavi decat constipati!

CONSTIPATIA

- este o sursa sigura si periculoasa de autointoxicare !

- este una din cauzele principale a bolilor si a inbatranirii premature !

- otravurile care se produc prin stagnarea si putrefactia materiilor fecale, patrund foarte usor prin membranele extrem de subtiri care separa intestinul de vasele de sange !

DE CE TREBUIE EVITATA CONSTIPATIA ?

Una dintre cauzele principale ale imbatranirii premature este acumularea de toxine in organism prin autointoxicare. Cei care sunt constipati au o sursa permanenta de autointoxicare in intestinul gros.

Bolile direct imputabile autointoxicatiei sunt

ciroza, reumatismul, dizenteria, artrita, nevrite, psihoze, maladiile inimii, boli ale pielii, litiaze, insomnii, sciatica, anemie, mirosul neplacut al gurii.  Acestea se datoreaza recircularii toxinelor.

Principalele consecinte ale constipatiei la diversele etaje ale corpului

- stomac: pierderea tonusului stomacal, ptoze stomacale, ulcere, cancer.

- rinichi: litiaze (calcului), colici nefritice.

- sistem nervos: insomnii, depresii, iritabilitate, isterie.

- picioare: sciatica, staze venoase ce conduc la formarea varicelor.

- colon: hemoroizi, cancer.

- piele: eruptii de diferite naturi.

- ficat: congestii hepatice, calculi la vezica, intoxicatii de origine hepatica.

- apendice: apendicita cronica sau acuta.

- sange: anemie, modificari patologice ale compozitiei sanguine - influenteaza TOATE organele si TOATE celulele corpului

- partea inferioara a abdomenului: staze sanguine diverse, infectii cronice ale organelor genitale la femei (uter, ovare, trompa), deplasarea uterului.

Efectele psihologice ale constipatiei

- proasta dispozitie

- oboseala, plictiseala

- descurajarea, nemultumirea

- chiar indepartarea de prieteni sau nereusitele la serviciu se pot datora functionarii proaste a intestinului gros.

Veritabila drama a constipatiei, este ca nu exista organe purificatoare intre membrana colonului si circulatia sanguina: otravurile patrund direct in sange si se repartizeaza in intregul organism 

Daca aceasta autointoxicatie persista multi ani, asa cum se intampla adeseori la omul modern, se pot imagina efectele ei profund negative asupra procesului de imbatranire.

Permeabilitatea  colonului este foarte mare; din acest motiv multe medicamente sunt administrate sub forma de supozitoare, pentru ca astfel ele ajung direct in sange

Inlaturarea constipatiei si dezintoxicarea organismului ar trebui sa reprezinte un inceput pentru oricare tratament naturist sau alopat !

TRATAMENTUL CONSTIPATIEI - 4 METODE COMBINATE

A. PURGATIA TERAPEUTICA, CU ULEI DE RICIN SAU SARE AMARA

B. RECOMANDARI DIETETICE

C. TRATAMENTUL FITOTERAPEUTIC  

D. MASAJ SI PRESOPONCTURA

 

A. PURGATIA TERAPEUTICA, CU ULEI DE RICIN SAU SARE AMARA SI O MARE CANTITATE DE APA SARATA SAU INFUZII DE PLANTE

 

Apa absorbita pe gura ajunge in stomac de unde, datorita purgativului, parcurge rapid tot intestinul pana la iesire. Se continua ingestia apei sarate pana ce apa iese prin anus tot asa de curata si limpede ca si la intrare. El nu prezinta nici un fel de dificultati majore, nu implica nici un pericol si de aceea este recomandat oricui, cu conditia  ca tehnica sa fie corect executata.

MODUL DE REALIZARE A PURGATIEI TERAPEUTICE:

1.  Se iau 2 - 5 linguri de ulei de ricin

2. Dupa cateva ore incep sa apara efectele purgativului. Vom consuma atunci la interval de 10 minute unul dupa altul 6 - 14 pahare de apa calda (la temperatura corpului) si sarata intr-un dozaj de 5-6 grame de sare la litru, (o lingurita rasa de sare, la 1 litru de apa).

3. Vom consuma astfel (3 - 4 litri) de apa sarata ce va fi eliminata in cateva ore antrenand si materiile fecale.

Deoarece aceasta cura este RADICALA indepartand tot continutul tubului digestiv este necesar sa tinem seama de urmatoarele:

- Pentru a vindeca constipatia, trebuie vindecat intestinul !

- Mucoasa intestinala dupa ce este curatata trebuie neaparat sa fie si tonifiata sau HRANITA cu alimente pure, suculente, usor de digerat si cu continut bogat in apa, si uleiuri vegetale sau unt.

- Acum intestinul are mare nevoie de hrana uleioasa, in caz contrar  el va usca din nou materiile fecale, si va aparea din nou constipatia !!!

“SPALAREA” TUBULUI DIGESTIV CU APA SARATA

Este obligatoriu ca apa sa fie sarata, pentru ca:

- Apa pura va fi absorbita prin intestin si va fii evacuata pe cale normala ca urina, si nu prin anus.

- Apa sarata se comporta ca un “detergent” al tubului digestiv, dizolvand materiile fecale incrustate pe peretii intestinului

- Daca exista contraindicatii la sare (hipertensiune), purgatia se va face cu ceaiuri din plante (menta, lemn dulce, coada soricelului), sau supa de zarzavat strecurata. Pentru a amplifica efectul de curatare a mucoasei tubului digestiv este bine sa se adauge un varf de cutit de pulbere de ghimbir la fiecare pahar de apa sarata sau ceai.

PURGATIA TERAPEUTICA

- Este cea mai eficienta modalitate de purificare a organismului.

- In felul acesta intregul tub digestiv este spalat si odata cu aceasta sunt antrenate si toxinele din sange pentru a fi eliminate.

- Este posibil sa apara din aceasta cauza o usoara stare de slabiciune, care va trece in ziua urmatoare.

- Dupa acest exercitiu este absolut necesar sa ne odihnim si sa evitam sa iesim in frig.

Dupa purgatie trebuie, in mod imperativ sa se respecte urmatoarele indicatii:  
1.  PRIMA MASA

- sa se manance cel putin la o jumatate de ora dupa exercitiu si cel mai tarziu la o ora dupa terminarea acestuia; este categoric interzis sa se lase tubul digestiv gol mai mult de o ora.

- prima masa va fi alcatuita din: orez alb decorticat, fiert in apa, (nu in lapte),  chiar foarte bine fiert, incit boabele sa se topeasca in gura. El eventual poate fi insotit de morcovi bine fierti. La aceasta prima masa este absolut necesar sa se consume 20-40 grame de unt.

2. IMPORTANT   Timp de 24 de ore dupa aceasta tehnica este absolut interzis sa se bea sau sa se manance:

- lapte, iaurt, chefir, etc.

- bauturi acide, fructele si legumele crude

- Painea este permisa numai la a doua masa care urmeaza dupa exercitiu.

- Branzeturile si carnea sunt absolut interzise in prima zi.

- Dupa 24 de ore puteti reveni la regimul normal specific, evitand totusi carnea.

3. BAUTURI

Numai dupa prima masa, putem bea moderat apa sau infuzii  usoare (tei, menta),

24 de ore este STRICT INTERZIS consumul de: Bauturi acide (racoritoare sintetice), Apa minerala, Alcool

Faptul ca scaunele  nu  vor apare decat dupa 24   sau 36 de ore nu trebuie sa ne surprinda. Ele vor fi acum galbene - aurii si inodore, precum acelea ale unui bebelus.

- Acest procedeu trebuie efectuat de cel putin doua ori pe an, la schimbarile anotimpurilor.

- Cei care vor insa sa se purifice foarte bine, pot sa-l realizeze o data pe luna sau la fiecare interval de 15 zile.

contraindicatii

- ulcer gastric in forma grava

- afectiuni acute ale tubului digestiv: dizenterie, diaree, colita pronuntata, apendicita acuta sau afectiuni grave ca tuberculoza intestinala sau cancer.

- Cazurile de colita cronica pot fi totusi ameliorate prin PURGATIA TERAPEUTICA in afara perioadelor de criza.

- In cazurile de intoleranta la sare se poate recurge la o fiertura de praz, morcovi sau alte legume.

VARIANTA REDUSA

- Cei foarte constipati pot sa realizeze purgatia in fiecare saptamana, dar numai cu 6 pahare de apa. In acest caz ciclul se realizeaza intr-o jumatate de ora.

- Aceasta este cel mai bun reeducator al intestinului.

- EFECTE BINEFACATOARE eliminarea totala a sedimentelor incrustate in mucoasa intestinului gros.

Cei la care evacuarea cotidiana le dadea iluzia ca nu au fost si ca nu sunt constipati vor constata in materiile fecale eliminate coji, samburi, fire de par, etc., toate acestea fiind incrustate in intestin de luni sau chiar de ani de zile.

Prin purgatie toate aceste murdarii sunt eliminate, pericolele de intoxicare datorate prezentei toxinelor sunt suspendate.

EFECTELE BINEFACATOARE    nu vor apare neaparat imediat, dar ele nu vor intarzia dupa 2-3 zile, manifestandu-se prin

- un somn mai bun,

- disparitia eruptiilor sau a cosurilor de pe fata sau corp.

- prospetimea mirosului rasuflarii,

- disparitia rapida a mirosurilor corporale. Transpiratia devine inodora, putand astfel sa renuntam la deodorante

- pielea in general, si mai ales tenul, devine luminoasa, privirea devine stralucitoare si magnetica.

- Toate acestea se mentin, cu conditia de a pastra un regim alimentar hipotoxic, fara exces de carne.

Acest procedeu nu este numai pur eliminatoriu, el este in acelasi timp tonic si stimulator general.

- Prin purgatia terapeutica se stimuleaza profund FICATUL, aceasta constatandu-se dupa culoarea primelor scaune.

- Efect stimulator general asupra PANCREASULUI, marind secretia de insulina.

- Curatirea completa a tubului digestiv antreneaza o ASIMILARE CORECTA a hranei, ii face deci sa se implineasca armonios fizic pe cei slabi, si sa piarda in greutate pe cei cu kilograme in plus.

- Intregul continut al intestinului fiind evacuat, in aceasta situatie eventualii PARAZITI INTESTINALI si ouale lor  sunt antrenati afara.

 

B. RECOMANDARI DIETETICE

- este necesar sa se bea mai multe lichide (cel putin 1,5-2 litri / zi)

- Dieta intercalata cu cruditati  1-2 zile de fructe sau legume crude, intercalate cu 5-6 zile de alimentatie normala dar caracterizata de moderatie.

ALIMENTE MEDICAMENT -sunt alimente extrem de benefice in aceasta afectiune.

- Se vor consuma aceste alimente pe cat posibil in stare CRUDA:

- CEREALE: grau incoltit, tarate de grau, secara, orz verde.

- FRUCTE: nuci, cirese, visine, capsuni, coacaze negre si rosii,  struguri, macese, lamai, mandarine, fragi, mere, mure, pere, prune uscate, smochine, portocale, zmeura.

- LEGUME: patrunjel, tomate, sfecla rosie, spanac, anghinare, arpagic, cartofi, ceapa, hrean, morcovi, ridichi, creson, hasma, pastarnac, macris, telina, urzica, varza, usturoi.

- LEGUMINOASE:  mazare verde.

- LACTATE:  iaurtul.

- ALTELE:  ulei de floarea soarelui, de masline, de ricin, seminte de susan, ulei de susan, seminte de in, miere.

ALIMENTE NERECOMANDATE 

1.     Carne si preparate  - orice fel de carne sau peste.

2.     Grasimi - untura, alimente prajite in ulei sau untura, supe si sosuri grase (pregatite cu grasime animala)

3.     Alimente chimizate - margarina, inlocuitori al zaharului (aspartam, zaharina)

4.     Produse de patiserie - preparate cu zahar si faina alba

5.     Dulciuri - zahar, ciocolata, dulciuri cu zahar, prajituri, inghetata, prafuri pentru budinci si frisca, gogosi, napolitane etc.

6.     Conserve  si muraturi, (in afara de varza murata si masline).

7.     Bauturi - cafea, ceai negru, bauturi racoritoare sintetice sau cu adaos de arome si culori artificiale, bauturi alcoolice.

8.     Condimente - cele foarte picante (ardei iute), sare in exces, condimente cu adaos sintetic (vegeta)

 

C. TRATAMENTUL FITOTERAPEUTIC  se face dupa o reteta modulata special in functie de tipul de constipatie:

 

CONSTIPATIA ATONA - cauze: sedentarism, alimentatie saraca in fibre.

caracteristici:

-         scaune relativ tari, dar in cantitate mare

-         stari pronuntate de oboseala, letargie, intoxicatie, plictiseala, lene, pasivitate, inconstienta, prostie (sistemul nervos functioneaza deficitar datorita intoxicatiei si lipsei de oxigenare a creierului)

CONSTIPATIA SPASTICA   - cauze:  traume emotionale, stres, schimbari de mediu, dereglari ale mecanismului de defecatie in urma suprimarii nevoilor fiziologice.

caracteristici:

1.     e insotita de crampe si balonari

2.     scaune tari, uscate, in cantitate mica

stari de enervare, lipsa de ingaduinta si calm

sensibilitate la stimulii exteriori

 

TRATAMENTUL CU PLANTE MEDICINALE
Plantele transfera organismului atat substantele, cat si energia necesara vindecarii:

CONSTIPATIA ATONA - tratament

- plante stimulente digestive (condimente), laxative medii, cu gust predominant picant - amar  si efect incalzitor

- ghimbir, urzica, mustarul alb, anghinarea, cicoarea, sapunarita, trei frati patati, papadia

CONSTIPATIA SPASTICA - tratament

- plante antispastice digestive si sedative pentru sistemul nervos, laxative puternice, emoliente digestive, fara un pronuntat gust astringent, amar sau picant, si cu efect incalzitor:

- lemn dulce, seminte de in, crusin, chimen, fenicul, usturoi, roinita, talpa gastei, volbura, soc, frasin

metoda degustarii sublinguale -  fiecare reteta trebuie sa contina un amestec de aproximativ 5 plante

Plantele se vor macina fin (cu o rasnita de cafea), iar din pulberea rezultata se va lua 1 gram (o lingurita mica) de 4 ori pe zi, inainte de masa cu cel putin 30 de minute, si SE VA TINE SUB LIMBA 15 minute, dupa care se va inghiti cu putina apa sau miere.

Necesarul de lichide (1,5 litri / zi) este bine sa fie asigurat prin MACERATUL LA RECE din plante medicinale. PREPARARE:  

- Plantele maruntite se lasa in apa la macerat intre 3 si 8 ore; sau de seara pana dimineata. 

- Astfel are loc o extractie lenta a tuturor principiilor terapeutice din plante

- Aceasta metoda este cu mult mai eficienta decat infuzia, pentru ca plantele nu sunt degradate prin temperatura ridicata; deci vindecarea va aparea mult mai repede, daca va fi facuta regulat si sistematic. 

PLANTE CONDIMENTE - va imbunatatesc considerabil digestia: aceste plante se macina si se adauga din belsug mancarurilor dupa ce acestea au fost luate de pe foc.

Reteta 1 - busuioc, sovarf (oregano), cimbrisor (sau cimbru),  nucsoara, telina, leustean, chimen, coriandru, sofran.

Reteta 2 - ienupar, maghiran, dafin, marar, tarhon

Reteta 3 - menta, cuisoare, scortisoara, rosmarin, fenicul, ghimbir, cardamon. altele: anghinare (aperitiv), usturoi.

***(amestecurile pot fi adaptate dupa gust)

BAI DE SEZUT - cu:

- coada calului

- galbenele sau

- tinctura de galbenele (10 picaturi)

- tataneasa (radacina)

- urzica moarta

plantele se prepara sub forma de macerat la rece 50 g. de planta la 1 litru de apa, se lasa 8 - 12 ore; dupa care se mai adauga 1 - 2 litri de apa calda potrivindu-se ca pentru baie.

 

In caz de constipatie cronica:  In prima faza se face eliminarea materiilor care stagneaza in intestinul gros  prin PURGATIA TERAPEUTICA sau prin clisma (700 ml - 1000 ml), cu plantele indicate la bai de sezut.

- apoi se fac CLISME CU ULEI CALD 50 ml

- zilnic, pentru a vindeca intestinul gros, 

- 1 la doua zile in urmatoarea saptamana,

- 1 la 3 zile din saptamana a 3-a, pana in saptamana a 6-a

- Daca dopurile de materii fecale persista, clismele cu ulei se fac alternativ cu cele cu infuzii de plante sau cu purgatia terapeutica.

 

D. MASAJ SI PRESOPONCTURA:

ESTE RECOMANDAT AUTOMASAJUL ABDOMINAL: - efleuraj in sensul acelor de ceasornic, stand pe spate relaxat, se executa 7 serii de 5 rotatii, extrem de lent, cu ulei cald imbogatit cu esente de iasomie, galbenele sau musetel.

MASAJUL CU ULEIURI al intregului corp este o metoda care calmeaza foarte profund sistemul nervos. Ea poate, impreuna cu dieta sa va schimbe viata radical in bine.

Practicati zilnic sau tot la doua zile masajul sau automasajul cu ulei cald imbogatit cu cateva picaturi din esente volatile. Ramaneti dupa aceea 2 ore, invelit intr-un halat, apoi faceti dus fara a folosi in exces sapunul. Stergeti excesul de ulei, si folositi haine moi si calduroase. (Aceasta metoda este utila in special pentru CONSTIPATIA SPASTICA)



Mai multe detalii despre terapiile Ayurveda:

TERAPII DE REINTINERIRE - SNEHANA

www.medicinanaturala.20m.com/photo6.html

 TERAPII DE INCALZIRE - SVEDANA

www.medicinanaturala.20m.com/about.html

TERAPII DE DETOXIFIERE - PANCHA KARMA

www.medicinanaturala.20m.com/photo3.html