Centrul Medical Ayurveda

Deutsche Seite

English Page

Ayurveda in Romania

Medici

Consultatii medicale On-Line

Programe tratament

Terapia cu Ozon-Oxigen

Vit. C - perfuzii cu doze mari

Argintul coloidal - antibiotic natural

pH-ul corpului Vitamina C alcalina

Produse fitofarmaceutice naturale

Remedii si medicamente

Remedii naturale cu Ozon

Terapii Ayurveda

Filme documentare

Ayurveda Photos

Carti si Brosuri

Preturi / Preise / Prices

Articole Medicina Holistică

Articole medicale

Blog

Plasticul

Alimentatie

Plante indiene

Activitati

poze din India

Emotional Freedom Technique

Favorite Links


ALIMENTAȚIE

Articole:

1. Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă

2. Sfaturi pentru a face alimentele mai uşor digerabile

3. Tabel de utilizare a condimentelor

4. Hiperaciditatea corpului și tratamentul ei prin alimentație

5. Dieta grupelor sanguine sub lupa specialiștilor

 

 

1. SFATURI PENTRU O ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ

 

CENTRUL MEDICAL AYURVEDA SIBIU

Dr. Ovidiu Chiș

Asigură corpului tău lichidele necesare

- Incearcă să bei 2 litri de apă pe zi (inclusiv ceaiuri, limonadă sau sucuri naturale).

- Elimină băuturile răcoritoare sintetice. Inlocuieşte-le cu sucuri naturale fără adaos de zahăr, conservanţi sau arome sintetice.

- Nu beţi băuturi reci de la frigider sau cu gheaţă. Lichidele reci întârzie digestia şi sporesc congestia şi acumularea de mucus în căile respiratorii şi digestive.

De ce?

Corpul uman are între 60 şi 80 % apă. Este important ca lichidele băute să fie cu un pH neutru sau uşor alcalin. Băuturile răcoritoare sintetice sunt foarte acide (pH 2,5-3) şi au un efect nociv în special asupra ficatului şi pancreasului.

 

Consumă doar grăsimi sănătoase

Uleiurile vegetale obţinute prin presare la rece sunt esenţiale pentru o alimentaţie echilibrată, fiind considerate medicamente pentru corp în medicina ayurveda. Ele hrănesc sistemul nervos, asigură grăsimile necesare construcţiei corpului şi conţin substanţe valoroase, (acizii graşi omega 3, 6 şi 9), care protejează corpul de îmbolnăvire şi îmbătrânire.

Elimină complet din alimetatie uleiurile rafinate şi margarina. Uleiurile rafinate sunt produse prin distilare la 240 grC în amestec cu benzină, şi sunt apoi dezodorizate şi albite cu sodă caustică.

Untul şi uleiul extras la rece sunt alimente sănătoase, cu rol de protecţie a sistemului nervos şi cardio-vascular. Ele nu măresc colesterolul decât dacă sunt şi alte tulburări metabolice.

Laptele nu trebuie să fie consumat. Evitaţi în special laptele omogenizat. Dintre lactate doar untul este bun pentru corp, brânzeturile și iaurturile conțin cazeină și proteine alergenice care măresc inflamațiile deja existente și predispun la diabet zaharat și alergii.

De ce?

Uleiurile rafinate conţin toxine şi grăsimi modificate ce nu pot fi folosite corect în celule şi apar modificări patologice ale membranelor celulare. Structura chiminică a uleiurilor rafinate este distrusă şi pot fi comparate mai mult cu o masă plastică decât cu un aliment.

Grăsimile animale şi prăjelile sprasolicită vezica biliară şi ficatul, şi duc la instalarea unor afecţiuni organice sau metabolice.

Laptele omogenizat are componentele dezintegrate, nu se strică, nu se smântâneşte şi e mai mult un balast pentru digestie. El produce exces de mucus şi alergii, obezitate, colite sau ulcer gastro-duodenal.

Evită alimentele care conţin grăsimi ascunse şi de calitate proastă: mezelurile, brânza topită, chipsurile şi unele dulciuri.

Redu cantitatea de carne

- Mezelurile nu sunt sănătoase şi datorită conţinutului ridicat în aditivi cum sunt nitriţii, conservanţii şi întăritorii de gust.

- Înlocuieşte carnea animalelor crescute forţat, cu cea care provine din animale crescute biologic, sau cu preparate din soia, ori cu ciuperci de cultură.  Cel mai bine este să devi lacto-vegetarian.

De ce?

Prin produşii rezultaţi din metabolism, carnea produce aciditate. Carnea animalelor crescute cu mixturi furajere şi îngrăşate cu hormoni de creştere, este mult mai nesănătoasă decât cea a animalelor hrănite cu ierburi şi cereale.

Consumă mai multe alimente naturale

- Elimină dulciurile concentrate. Înlocuieşte dulciurile cu fructe şi zahărul cu mierea de albine sau zahăr brun. Dacă nevoia de a mânca dulciuri devine copleşitoare, mănâncă din când în când un pătrăţel de ciocolată neagră sau câteva fructe uscate.

- Renunţă la sticksuri, chipsuri, îngheţată, napolitane, biscuiţi, bomboane. Inlocuieşte aceste gustări cu fructe.

- Prepară alimentele cu mirodenii: cimbru, chimion, piper, busuioc, oregano, enibahar, boabe de muştar, ghimbir, usturoi etc. Evită amestecurile de condimente care conţin glutamat de sodiu (vegeta) sau îndulcitori (aspartam, zaharină, sucramat).

- Renunţă la ketchup şi sosuri preparate industrial. Sunt foarte acide. Redu cantitatea de sare şi alimentele sărate.

De ce?

Alimentaţia chimizată este una din cauzele îmbolnăvirii la omul modern. Consumând curent aceste alimente, omul poate introduce în organism aproximativ 4-5 kg. de aditivi alimentari sintetici pe an.

Îngheţata produce blocarea digestiei, formează mari cantităţi de mucus ce se elimină prin afecţiuni ale aparatului respirator. Conţine în cea mai mare parte aditivi care în timp declanşează inflamaţii şi substanţe anticongelare (antigel) care intoxică ficatul.

Mănâncă alimente compatibile

- Nu mânca între mese. Stomacul trebuie să se golească complet şi apoi poţi servi un fruct sau o gustare dulce.

- Nu mânca proteine cu glucide (carne cu cartofi ori fasole cu dulciuri) şi nici proteine vegetale împreună cu proteine animale (fasole cu carne sau linte cu brânză). Foloseşte garnituri pe bază de legume, salate.

De ce?

Fructele sau dulciurile după masă vor fermenta, producând aciditate şi gaze. Proteinele se digeră la un pH acid, iar gucidele la un pH alcalin. Consumate împreună fermentează şi întârzie digestia.

Asigură-ţi un regim alimentar echilibrat

- O zi pe săptămână este bine să mănânci numai fructe şi sucuri naturale de fructe şi legume. Este o metodă de detoxifiere şi asigură vitaminizarea organismului.

- Incepe-ţi ziua cu un pahar mare de apă plată sau apă alcalină. Dimineaţa corpul are cea mai mare nevoie de hidratare.

- Include mişcarea fizică în activităţile zilnice.

- Gândeşte pozitiv. Înlătură gândurile inutile legate de nemulţumirile mărunte. Ele duc la ocuparea minţii şi a subconştientului cu gânduri negative care pot bloca bucuria şi fericirea să predomine.

De ce?

Consumând multe cereale, legume şi fructe şi mai puţine alimente concentrate ca ouăle, carnea, brânzeturile, grăsimile şi dulciurile, îţi compui un regim echilibrat şi îţi asiguri necesarul de glucide, lipide, proteine şi aminoacizi esenţiali, enzime şi vitamine, oligoelemente şi minerale. Alimentele care conţin multă apă sunt mai uşor de digerat decât cele concentrate.

De ce nu trebuie să mâncăm carne ?

Nu mănânc carne. Sunt vegetarian. N-aş putea sa văd ochii blânzi ai unui animal, încrederea cu care îţi mănâncă din palmă, viaţa în toate aspectele ei care palpită într-un cocoş, miel, purcel sau viţel care te întâmpină în ogradă şi apoi să-l văd întins într-o baltă de sânge, pentru a satisface poftele culinare ale oamenilor.

La om uciderea pentru a mânca este un moft gustativ, nu o necesitate, aşa cum creşterea animalelor pentru sacrificare este o exploatare nemiloasă a altor fiinţe. Animalele crescute pentru carne au o soartă crudă. Trăiesc în cuşti mici unde nici nu se pot întoarce şi au în faţă un jgheab pentru mâncare şi în spate un canal. Plânsetele lor, disperarea din ochii lor, toate acele toxine generate de suferinţa şi agonia cumplită prin care trec, sunt în corpul lor şi se transferă celor care le mănâncă carnea.

Carnea de pui ce o găsim astăzi în magazine este cea mai toxică dintre toate. Puii sunt crescuţi forţat cu chimicale (furaje chimice proteice, amplificatori de gust, hormoni de creştere, antibiotice, calmante), astfel ca la vârsta de o lună şi jumătate, ajung la greutatea pe care o au la patru luni puii crescuţi cu grăunţe şi iarbă.

Sunt atât de bolnavi încât mulţi dintre ei mor înainte de tăiere iar dacă nu sunt tăiaţi la timp, mor repede datorită bolilor. După tăiere carnea este injectată pe benzile abatoarelor cu substanţe care conservă culoarea, gustul, mirosul şi textura. Aceste chimicale măresc greutatea cărnii cu până la 30%. Un al 3-lea val de chimicale este adăugat la prepararea mezelurilor, când se pun mari cantităţi de întăritori de gust, conservanţi, coloranţi şi alte substanţe.

Nimic nu e mai greu de schimbat, decât obiceiurile şi prejudecata omenească. Vă cer să vă treziţi, să simţiţi şi să cugetaţi. Faptul că suntem oameni nu ne dă dreptul să exploatăm nemilos celelalte specii. Facem aceasta fără să fie necesar, doar pentru că nu ne putem debarasa de gusturile şi obiceiurile rele. Prin cultivarea plantelor puntem să acoperim necesarul de alimente mult mai economic decât prin creşterea animalelor. Proteinele din carne nu sunt esenţiale, aşa cum mult timp ne-am obişnuit să credem părerile cercetătorilor plătiţi de marile companii alimentare. Sunt milioane de copii vegetarieni care se dezvoltă normal şi sunt chiar mai sănătoşi. Dacă ar fi fost necesar să ne hrănim cu carne, natura ne-ar fi înzestrat cu colţi şi gheare, dar aşa cum putem vedea, mâinile omului sunt mai potrivite pentru culesul fructelor şi pentru cultivarea legumelor şi cerealelor.       

Oamenii văd inteligenţa şi bunătatea animalelor, credinţa şi devotamentul lor, pentru ca apoi să le întoarcă spatele şi să pună să fie ucise la adăpostul prejudecăţilor că trebuie să se hrănească cu carne. Ne revoltăm dacă animalele de companie sunt tratate abuziv, dar creştem în suferinţă şi ucidem pe bandă rulantă milioane de animale pe zi.

Da, sunt vegetarian şi sunt un prieten al animalelor deşi nu am nici măcar un peşte în acvariu, dar pentru că nu le mănânc, am reuşit să salvez de la moarte mii de păsări şi peşti, zeci şi sute de miei, porci sau viţei.

Filmul documentar  ”De ce nu trebuie să mâncăm carne„

2. SFATURI PENTRU A FACE ALIMENTELE MAI UŞOR DIGERABILE

Condimentarea mâncărurilor: Pentru ca mâncărurile să fie uşor digerabile şi pentru ca nutrienţii conţinuti în alimente să se absoarbă uşor în corp fără a fermenta în intestin, medicina Ayurveda a dezvoltat o ramură special destinată preparării şi asezonării mâncărurilor. Iată cele mai importante secrete ale artei culinare Ayurveda:

Imbunătăţirea digestiei este primul pas în vindecarea tuturor bolilor. Reziduurile acide provenite din digestia deficitară, sunt hrană pentru bacteriile nesănătoase. Astfel apar disbiozele intestinale, cauza principală a încărcării corpului cu toxine. Limfa nutritivă provenită din zona intestinală se încarcă cu toxine acide, iar sângele le transportă în corp producând boli în zonele mai sensibile. Mai întâi apar inflamațiile, care netratate se cronicizează și degenereză într-o listă mare de boli.

Condimentele prin uleiurile aromate pe care le conţin, fac alimentele mai uşor digerabile. Este esenţial ca mâncarea să fie uşor digerabilă, pentru a nu stagna în tubul digestiv, evitându-se astfel fermentarea şi putrefacţia alimentelor.

Condimentele au un efect antibiotic natural, ceea ce face posibilă menținerea unei flore intestinale normale. Efecul antibiotic este dat de uleiurile volatile care emană parfumul specific atât de apreciat. Arta culinară este cea mai veche aplicație a acestor uleiuri volatile, ele folosindu-se în pe scară largă în industrie, chimie, cosmetică și parfumuri.

Există două feluri de condimente, în funcţie de modul în care substanţele aromate se impregnează în alimente:

Condimente care cedează substanţele aromate în mediu uleios. Ca o regulă generală acestea sunt seminţele, rădăcinile şi scoarţa plantelor aromate. Exemple: chimen, boabe de muştar, coriandru, piper, scorţişoară, turmeric, ghimbir, ienupăr, nucşoară, usturoi, ceapă, fenicul, cuişoare, enibahar, cardamom sau amestecurile curry. Aceste plante sunt bogate în uleiuri volatile care se dizolvă evident tot în substanţe uleioase. Ele trebuie călite uşor în ulei presat la rece sau în unt la începutul preparării, astfel pătrund în alimente şi le conferă proprietăţi digestive şi carminative. Dacă vor fi adăugate mâncărurilor la sfârşit, substantele aromate nu vor putea fi utilizate pentru că nu sunt uşor solubile în apă şi în consecinţă ele se vor volatiliza în aer, atmosfera din bucătărie va fi încărcată de miresme aromate, dar mâncarea va conţine mai puţine uleiuri volatile, nu va fi aşa de gustoasă şi se va digera mai greu.

Condimente care cedează substanţele aromate în mediu apos. Acestea sunt frunzele şi florile plantelor aromate. Exemple frunze de pătrunjel, ţelină, leustean, măghiran, rosmarin, tarhon, mărar, oregano, mentă, busuioc, cimbru, frunze de coriandru. Ele sunt bogate în vitamine hidrosolubile şi se adaugă mâncărurilor la sfârşit sau după ce au fost luate de pe foc. Dacă sunt adăugate la începutul preparării aromele se evaporă repede și se pierd.

In India, sub influența medicinei ayurveda, prepararea mâncărurilor se face pentru a trata sau preveni bolile și pentru a menține echilibrul corpului în funcție de tipul constituțional.

Intotdeauna rețetele indiene conțin cantități mari de condimente, foarte variate și folosite din belșug, iar arta culinară este considerată știința de a le combina, doza și de a le adăuga la momentul potrivit. Este bine să învățăm să folosim mai mult decât doar sare și puțin piper și să ne obișnuim cu gustul intens-aromat al condimentelor, pentru a ne menține sănătoși.

Dr. Ovidiu Chiş - Centrul Medical Ayurveda Sibiu

3. TABEL DE UTILIZARE A CONDIMENTELOR

Mirodeniile nu numai că dau gust mâncării, dar îmbunătățesc mult calitățile alimentelor și le conferă chiar proprietăți terapeutice.

Denumire

Mancarea asezonata

Actiuni si indicatii terapeutice

ANGELICA

dulciuri, salate

purificator, digesiv, antistres

ANASON

supe, mancaruri usoare, dulciuri

tonic,  stimuleaza digestia, favorizeaza respiratia, actiune vermifuga

ARDEI IUTE

 

branzeturi, legume

 

stimulator si tonic general; in raceli  (impreuna cu cimbrisor si coaja de lamaie)

BUSUIOC 

 

legume, salate, sosuri, supe, ciorbe

surmenaj intelectual, antidepresiv, stimuleaza circulatia cerebrala, bronsic

CARDAMON

dulciuri, bauturi, lapte

teniaza, sinuzita, reumatism, anemie

CHIMEN

supe, branzeturi, patiserie

stimuleaza digestia, carminativ, expectorant, antispastic vascular

CIMBRISOR

salate de legume si fructe 

digestie, sistem imunitar

CIMBRU

supe, sosuri, ghiveci 

digestiv, reduce toxicitatea alimentelor, colita

CORIANDRU

dulciuri, mancaruri gatite (orez, cartofi)

indigestie, balonari, colici abdominale, antidepresiv

CUISOARE

dulciuri, lapte

antiseptic puternic

DAFIN

legume, fasole, soia, dulciuri, lapte

astm bronsic, pinteni ososi, memorie slaba

IENIBAHAR

dulciuri, lapte

antitoxic, colita, hipertensiune, colici

FENICUL

dulciuri, lapte

antibiotic, laxativ, expectorant, diuretic

GHIMBIR

salate, lapte, orez, legume

digestiv, circulator, gripa, guta, rau de miscare

HREAN

legume, salate

antiseptic, imunostimulant

IENUPAR

legume (varza), soia, dulciuri

diabet, acnee, guta, diuretic

LEUSTEAN

legume, fasole, supe, salate

antireumatic, tonic nervos, antitoxic

MAGHIRAN

legume, supe, sosuri, soia.

tonic cardiac, nevroza, menopauza

MARAR

salate, legume, oua, branza

stimuleaza activitatea endocrina, digestia

MENTA

salate, cartofi, dulciuri, lapte

diaree, balonari, infectii digestive

MUSTAR (seminte)

soia, ghiveci de legume, orez

expectorant, laxativ, stimulator

NUCSOARA

dulciuri, legume, oua, supe

diaree cronica, infectii intestinale, insomnie, balonari, litiaza biliara

OREGANO (sovarf)

legume, sosuri, supe, pizza, soia

stimuleaza  digestia, carminativ, bronhodilatator

PIPER

legume, supe, salate

astenie, obezitate, insuficienta circulatorie periferica; nu se ia in ulcer

ROZMARIN

salate, legume, fasole

tonic nervos, purificator

SCORTISOARA

dulciuri, lapte

stimuleaza circulatia sangelui, digestiva, vermifuga

TARHON   

sosuri, supe

tratamentul digestiei lente, al colitei

TELINA

legume, fasole, supe, salate

mareste imunitatea, tonica, vermifuga

USTUROI

legume, branzeturi

antiseptic, imunostimulant, boli cardio-vasculare

 



HIPERACIDITATEA

SI PREVENIREA EI PRIN ALIMENTATIE

Tabel cu pH-ul alimentelor

Foarte Alcaline

Mult Alcaline

Mijlociu Alcaline

Slab Alcaline

Alimente

Slab Acide

Mijlociu Acide

Mult Acide

Foarte Acide

smochine caise pepene verde

stafide, masline mango

mere curmale alune pere papaya

piersici, nuca de cocos struguri, banane, capsuni citrice, pepene rosu ananas

Fructe

prune

coacaze 

merisor

banane verzi

Gemuri

dulceturi

broccoli ceapa verde, telina

sfecla rosie gulii, spanac, usturoi

varza cartofi castraveti, salata

varza de Bruxelles morcovi

Legume

rosii spanac gatit

bulion de rosii

soia boabe

mezeluri din soia

Leguminoase

fasole alba, linte

branza de soia

lapte de soia

grau incoltit

ovaz

Cereale

orez brun

grau, orez

malai, orz

paine, patiserie

samburi dovleac

alune

ulei de peste ulei de primula

ulei presat la rece de

floarea soarelui masline

Oleaginoase Seminte

ulei rafinat  de floarea soarelui, masline

nuci

arahide prajite

lapte de mama

Lactate

unt, iaurt orez cu lapte

lapte de vaca nefiert smantana

branzeturi

cazeina, lapte fiert

branza topita inghetata

oua de prepelita

oua de rata

Oua

oua de gaina

Carne

peste

carne de miel

carne de porc

carne de vita, stridii

praf de copt

condi-mente piper

plante

Plante
Condimente

vanilie

muscat

puding

jeleuri

sare marina

otet de mere

sulfit

Conservante

 

benzoat

aspartam

sare rafinata otet

apa minerala

ceaiuri

ceai verde

Bauturi

 

alcool

cafea

drojdie,

bere

melasa

Dulciuri

miere

zaharina

zahar, cacao ciocolata

Coada soricelului

Cretusca

Lemn dulce

 Aswaganda

Shatavari

Spirulina

Medicamente

anti-inflamatoare anti-histaminic

sedative tranchili-zante

antibiotice aspirina


FRUCTE ALCALINE

FRUCTE ACIDE

mere si cidru
caise,

piersici
avocado

struguri
banane coapte
capsuni

cirese
stafide
curmale

smochine

grape-fruit
mango

pepeni
nectarine
masline
papaya
pere

ananas
prune

lamai

toate conservele, gemuri, dulceturi
fructe zaharisite, glazurate
fructe uscate, conservate cu sulfura
fructe proaspete cu zahar
banane verzi
merisor
masline verzi murate

LEGUME ALCALINE

LEGUME ACIDE

supe vegetale
asparagus copt
broccoli, conopida
varza rosie si alba
morcovi, rosii, cartofi
anghinare
castraveti

marar
vinete, andive
usturoi, praz, ceapa

salata verde, spanac

ciuperci

leguminoase (in afara de alune si linte)
patrunjel, pastarnac
ardei
dovleac, asparagus
ridichi
soia boabe
extract de soia
bostan
nap, sfecla


fasole alba
varza de Brussel

linte
rubarbar

LACTATE ALCALINE

LACTATE ACIDE

lapte smantanit, kefir, zer

lapte proaspat (vaca, capra)
iaurt cu acidophilus

unt, smantana, branzeturi
inghetata
lapte fiert, lapte praf

PRODUSE DIN CARNE ALCALINE

PRODUSE DIN CARNE ACIDE

nu sunt 

toate tipurile de carne de mamifere, pasari, peste, gelatina, grasime, icre, oua de gaina albe

CEREALE ALCALINE

CEREALE ACIDE

cereale proaspete,

grau incoltit,

orz verde

produse de patiserie
paine, toate tipurile
prajituri, biscuiti
amidon, aluaturi

paste fainoase
galusti
faina de ovaz, orez, orz, secara, fulgi de cereale

DIVERSE - ALCALINE

DIVERSE - ACIDE

ceaiuri de plante, neindulcite

produse din lucerna

ghimbir

drojdie de bere (calup) ?

sare de mare

toate bauturile alcoolice
dulciuri, sosuri
cacao, ciocolata
coca-cola, cafea

racoritoare sintetice,
sare rafinata, curry,

sifon

aditivi alimentari sintetici : arome, coloranti conservanti ca: benzoat, otet, saramura, fum
condimente cu glutamat

OLEAGINOASE ALCALINE

OLEAGINOASE ACIDE

migdale
castane, nuca de cocos

toate celelalte fructe oleaginoase si semintele coapte sau prajite

OBICEIURI ALCALINE

OBICEIURI ACIDE

somnul, relaxarea,

sauna, exercitiul fizic

buna dispozitie, bucuria, fericirea, calmul

fumatul, aromatizanti si parfumuri sintetice
somn insuficient
suprasolicitarea, medicamentele
supararea, mania, revolta

Citeste mai mult despre HIPERACIDITATE si vezi cum se poate trata.


 


 


O nouă modă în alimentație

5. Dieta grupelor sanguine sub lupa specialiștilor 

Expertii medicali sunt in unanimitate de acord cu faptul ca aceasta teorie nu este fondata si spun ca nu exista absolut nici o legatura intre grupa noastra sanguina si dieta pe care ar trebui sa o urmam. Prin urmare nu vom gasi medici dieteticieni sau nutritionisti documentati care sa recomande aceasta dieta.

Exista si anumite neajunsuri si anume faptul ca indicatiile adresate grupelor sanguine O si A reduc considerabil si chiar elimina din dieta anumite grupe importante de alimente. Pe termen lung, aceasta poate duce la o carenta de nutrienti care sunt necesari pentru o sanatate deplina. Eliminand lactatele, de pilda, va scadea aportul de calciu, fapt care poate determina un risc pentru osteoporoza (boala oaselor fragile). Eliminand cerealele se pot produce deficiente de vitamine si minerale, cat si carente in aportul de glucide. Aceasta este cu atat mai ingrijorator, cu cat majoritatea populatiei este cuprinsa in grupele O si A.

Dar cum poate totusi aceasta dieta sa va ajute sa slabiti ?

Aproape sigur, aceasta se petrece deoarece fiecare din cele patru diete adresate grupelor sanguine, elimina anumite grupe de alimente ca painea si cerealele, produsele lactate, carnea si pestele. Dr. D’Adamo (inventatorul acestei diete), nu da nici o indicatie despre cat veti pierde in greutate, aceasta depinde de cat de mult va restrictionati aportul de hrana.

Este cineva pro ?

Se pare ca nu sunt multe lucruri pozitive de spus despre aceasta dieta, care este in mod clar bazata pe fictiune si nu pe dovezi stiintifice. Totusi, ca oricare alta dieta te face sa te gandesti la ceea ce obisnuiesti sa mananci, ceea ce are ca rezultat sa incepi sa faci schimbari in ceea ce priveste alimentatia. In plus, dieta grupelor sanguine recomanda alimente proaspete, naturale si sanatoase, ceea ce va debaraseaza de obiceiurile privind alimentele excesiv procesate, fast-food, hrana la pachet cumparata de la coltul strazii, bauturile alcoolice si racoritoare, ciocolata si acele prea multe cesti de cafea; de fapt tot ceea ce le lipsea stramosilor nostrii !

Si este cineva contra ?

Avem argumente din belsug. Ca un aspect practic, ai nevoie de un test de sange pentru a sti care este grupa ta sanguina, daca nu cumva o cunosti deja, si aceasta inseamna o vizita la centrul medical de care apartii. Pregatirea mesei va fi imposibila intr-o familie in care toti vor sa urmeze aceasta dieta si au grupe sanguine diferite ! Dar poate cel mai important lucru este acela ca este mod nesanatos de a elimina caloriile prin restrictia unor grupe alimentare necesare organismului - cel mai ingrijorator lucru este ca desi probabil veti pierde in greutate, aceasta va fi cu pretul afectarii sanatatii pe termen lung. Cu toate acestea daca totusi doriti sa urmati aceasta dieta este bine sa o urmati doar o perioada scurta de timp (o saptamana sau mai putin) si sa o includeti ca etapa de start intr-un plan alimentar pe termen lung pentru scaderea in greutate.

Verdictul specialistilor.

Nu suntem niste fani ai acestei diete. O etichetam ca o pseudo-stiinta avand potentialul de a speria oamenii facandu-i sa evite multe alimente nutritive in efortul lor de a slabi. De asemenea este speculat un anumit comportament mental al oamenilor care cred orice li se da, daca este livrat intr-un ambalaj sofisticat. Cu toate ca dieta lasa impresia ca este bazata pe cercetari stiintifice, sunt doar speculatii departe de adevar. In concluzie teoria este un nonsens. Niciodata sa nu va bazati pe aceasta teorie. Daca teoria ar fi adevarata, daca grupele sanguine ar evolua in functie de alimentatie asa cum sustine Dr. D’Adamo, care afirma ca acun 50 000 de ani au fi aparut ca o selectie evolutiva oamenii cu grupa de sange 0, care consumau preponderent proteine animale, (moment care coincide cu aparitia triburilor de vanatori), apoi acum 15 000 de ani grupa A, ca urmare a trecerii la alimentatia vegetariana (moment care coincide cu aparitia triburilor de agricultori), grupa de sange B acum 10 000 de ani ca urmare a consumului marit de lactate (moment care coincide cu aparitia triburilor de pastori nomazi) si acum 1000 de ani grupa de sange AB, - tranzitia oamenilor la o alimentatie complexa; atunci ar trebui sa asistam si astazi datorita schimbarilor majore din alimentatie la apariti aunei noi grupe de sange.

Suntem deci in asteptarea evolutiei catre grupa de sange F ! Oamenii cu grupa F vor avea nevoie de multe produse fast-food, pizza, dulciuri, hrana instant, racoritoare si ciocolata pentru a ramane conectati la mediul lor. Dupa acestea daca teoria este corecta sigur ne putem astepta ca o parte oamenii secolului 21 sa isi schimbe grupa sanguina si metabolismul, fiind obligati pentru a-si mentine sanatatea sa consume produsele civilizatiei sintetice.

Alimentatia in Ayurveda. O abordare mult mai practica asupra alimentatiei este data de dieta pe tipurile constitutionale. Oamenii au necesitati diferite pentru ca au metabolisme diferite. Cineva este predispus constitutional la ingrasare, altcineva va slabi foarte usor; Unii sunt predispusi la inflamatii, acidoza, infectii (tipul constitutional Pitta), altii la insomnie, constipatie, emaciere sau uscare a corpului (tipul constitutional Vata), iar altii au tendinta nativa de a acumula apa, grasime si mucus in corp (tipul constitutional Kapha).

Ayurveda, medicina traditionala indiana, previne si trateaza afectiunile prin metode care s-au dovedit eficiente de-a lungul mileniilor si care folosesc sistemul acestor 3 Dosha (Vata, Pitta si Kapha). Bucataria ayurveda, pe langa indicatiile alimentare specifice fiecarui tip constitutional, foloseste si arta asezonarii mancarurilor cu condimente, asigurand tuturor constitutiilor o mentinere a starii de sanatate, cat si un tratament adecvat.

Pentru mai multe informatii cititi lucrarea "Ghid de alimentatie sanatoasa” de Dr. Ovidiu Chis.

CENTRUL MEDICAL AYURVEDA SIBIU

Consultatii si terapii Ayurveda, masaj, wellness, cosmetica, suplimente si medicamente naturale.

Sibiu, str. Zaharia Boiu, nr.18

Tel / Fax 0269 234446