Centrul Medical Ayurveda

Deutsche Seite

English Page

Ayurveda in Romania

Medici

Consultatii medicale On-Line

Programe tratament

Terapia cu Ozon-Oxigen

Vit. C - perfuzii cu doze mari

Argintul coloidal - antibiotic natural

pH-ul corpului Vitamina C alcalina

Produse fitofarmaceutice naturale

Remedii si medicamente

Remedii naturale cu Ozon

Terapii Ayurveda

Filme documentare

Ayurveda Photos

Carti si Brosuri

Preturi / Preise / Prices

Articole Medicina Holistică

Articole medicale

Blog

Plasticul

Alimentatie

Plante indiene

Activitati

poze din India

Emotional Freedom Technique

Favorite Links


TERAPII AYURVEDA

 

Exotice la prima vedere, dar plăcute, interesante şi extrem de practice, terapiile ayurveda te incită la cunoaştere şi te invită să le explorezi.

Terapiile cu ulei cald sunt foarte utile în sezonul rece, pentru a elimina tensiunile din mușchi și articulații, ele cresc rezistența la boli și prin efectul de elasticizare și hidratare profundă, sunt necesare pentru detoxifierea organismului. Ayurveda cunoaște aceste efecte și folosește uleiurile medicinale pentru a începe orice tratament natural.

Având o vechime de câteva mii de ani, terapiile medicinei indiene au trecut proba timpului, dovedind că ceea ce este eficient şi autentic este totodată peren şi universal. Ele îşi dezvăluie şi azi valoarea, în ciuda schimbării stilului de viaţă, a comportamentului sau a arealului geografic, fiind chiar perfect adaptate omului modern.


Abhyanga - tratament de oleaţie, terapie cu uleiuri medicinale şi pregătire pentru terapiile de eliminare a toxinelor

Abhyanga este terapia de oleaţie ce constă în hrănirea corpului cu substanţe uleioase (uleiuri vegetale obţinute prin presare la rece) şi uleiuri medicinale (extracte uleioase din plante), sau cu unt clarificat (ghee). Interacţionând profund cu corpul pacientului, tratamentul cu uleiuri este o terapie blândă dar care aduce totodată prin întreaga suprafaţă a pielii, remediul necesar pacientului. Aceste uleiuri cu plante medicinale aromatice, adevărate  comori ale sănătăţii, nu îşi limitează acţiunea lor terapeutică doar la piele, ci în timpul tratamentului pătrund şi hrănesc diferitele ţesuturi din care este structurat corpul. Un avantaj remarcabil care este întâlnit numai la acest tip de metodă terapeutică tradiţională din Ayurveda este acela că uleiul medicinal folosit este absorbit în cantitate mare în corp. Acest fapt diferenţiază terapia Abhyanga de un simplu masaj. Este considerată o baie de ulei, deoarece în tipul unui tratament se absorb în corp în medie 80-100 ml de ulei.

In acest tratament, accentul se pune pe hrănirea pielii cu uleiuri, fapt ce permite mobilizarea toxinelor din ţesuturi, înmuierea ţesuturilor sclerozate, uscate şi fibrozate şi pregătirea lor pentru terapiile de eliminare a toxinelor. Abhyanga este o componentă a multor programe de tratament, pentru că susţine, îngrijeşte şi pregăteşte toate ţesuturile corpului. A suporta terapii intense de eliminare a toxinelor cum sunt terapiile Pancha Karma din ayurveda, fără pregătire prin oleaţie este foarte solicitant pentru organism. Este prin comparaţie ca şi cum am încerca să îndoim un lemn uscat. Textele străvechi ayurveda folosesc această analogie pentru înţelegerea efectelor oleaţiei. Dacă un lemn uscat ar fi tratat cu ulei şi ar fi lăsat câteva zile la înmuiat în ulei cald, am putea să îl modelăm foarte uşor. La fel şi corpul, după terapiile de oleaţie este pregătit să suporte tensiunile din timpul terapiilor de detoxifiere şi să elibereze toxinele stocate în ţesuturi. Uleiul pătrunde pielea şi astfel toate ţesuturile sunt hrănite, în timp ce substanţele reziduale şi acumulările de impurităţi sunt îndepărtate. Uleiului îi este necesar un interval de aproximativ 5 minute pentru a penetra complet pielea. Apoi el este răspândit în corp prin limfă şi sânge, pătrunzând gradat în toate cele 7 ţesuturi principale. Uleiul trece pe rând, de la un ţesut la altul în mai puţin de 2 minute (100 de secunde).

Ţesutul care urmează să fie hrănit 

Timpul necesar uleiului pentru a penetra ţesutul

PIELEA

5  minute

LIMFA

7  minute

SÂNGELE

9  minute

MUŞCHII

11 minute

GRĂSIMEA

13 minute

OASELE

15 minute

SISTEMUL NERVOS

17 minute

ŢESUTUL REPRODUCĂTOR

19 minute

Uleiul aplicat pe piele păstrează pielea flexibilă. Este astfel hrănit şi tonifiat cel mai mare organ al corpului. Sunt folosite uleiuri vegetale din seminţe de floarea soarelui, măsline, susan, migdale sau nucă, obţinute exclusiv prin procedee de presare la rece. Apoi aceste uleiuri sunt preparate cu extracte din plante medicinale sau sunt încărcate cu ozon, pentru a se obţine uleiuri medicinale. Efectul regenerator şi nutritiv al uleiurilor medicinale calde aplicate pe piele, asupra corpului şi sistemului nervos în special, se datorează absorbţiei lor şi hrănirii ţesutului nervos cu substanţe uleioase. Uleiurile vegetale folosite în tratament trebuie să fie obţinute prin presare la rece şi să fie fără ingrediente de sinteză. Preparatele pentru terapii ayurveda aplicate pe piele sunt naturale şi pure, astfel încât ele pot fi consumate şi intern.

Fibrele nervoase şi neuronii (substanţa cenuşie) sunt înconjurate de un ţesut de protecţie format din grăsime (substanţa albă sau teaca de mielină). Proporţia între grăsimi şi proteine în creier este: 70 % grăsimi 30 % proteine, de aceea, sistemul nervos beneficiază cel mai mult de pe urma tratamentelor de oleaţie. Prin piele putem absorbi direct în ţesuturi o cantitate mai mare de substanţe uleioase decât prin digestie. Avantajul este că nu există efectele postdigestive ale ingerării unei cantităţi mari de substanţă uleioasă (greaţă, balonări, arsuri sau aciditate). Dietele sărace în grăsimi au un impact negativ asupra sistemului nervos ducând la: Astenie fizică şi psihică, Stări depresive, Scăderea imunităţii, Boli degenerative.


Comparaţie între diferitele uleiuri şi creme folosite în terapii sau masaj

Uleiuri naturale

 

Uleiuri de sinteză

Uleiurile şi cremele folosite în terapiile ayurveda conţin doar uleiuri vegetale presate la rece sau unt clarificat ghee. Uleiurile vegetale penetrează pielea şi hrănesc ţesuturile.

 

Uleiurile şi cremele obişnuite de masaj conţin uleiuri minerale obţinute din industria extractivă (parafină, lanolină). Uleiurile minerale extrag din piele substanţele, stimulează glandele sebacee.

 

Sunt folosite în tratamente de reîntinerire şi regenerare. Sunt complet asimilate de corp şi oferă substanţele de construcţie atât pentru piele, cât şi pentru celelalte ţesuturi ale corpului.

 

Pot fi folosite pentru alifii care extrag toxine (furuncule, răni infectate) şi nu pentru a regenera sau a proteja pielea.Care este scopul acestei terapii şi cui se aplică?

Acţiunile principale ale terapiei Abhyanga:

1.   Previne îmbătrânirea şi creşte longevitatea

2.   Îndepărtează oboseala şi stresul

3.   Previne şi vindecă afecţiunile sistemului nervos

4.   Vindecă fragilitatea oaselor, afecţiunile osteo-articulare

5.   Îmbunătăţeşte vederea

6.   Hrăneşte corpul fizic şi dă vigoare şi vitalitate

7.   Elimină insomnia, stările depresive şi anxioaseABHYANGA SE INDICĂ TUTUROR

CATEGORIILOR DE VÂRSTĂ:

 

1.   Noi născuţi

 

2.   Copii şi adolescenţi

 

3.   Femei însărcinate

 

4.   Adulţi

 

5.   Vârstnici

 

1. Abhyanga - terapii de oleaţie pentru copii şi noi născuţi

 

 

În India, terapia copilului mic se face din timpuri străvechi, folosind uleiuri medicinale calde. Tradiţia este ca mama sau bunica, să facă zinic aceste oleaţii. Astfel copilul va creşte viguros şi sănătos, va avea o imunitate bună şi va fi ferit de boli. Chiar şi copiii mai mari, adoră aceste masaje-oleaţii şi le solicită atunci când le-au experimentat. Încă de la naştere copiii au nevoie de îngrijirea pielii şi de contact fizic, deoarece noului născut îi lipseşte atingerea intimă cu care s-a obişnuit în uterul matern. Ei au nevoie de a menţine contactul tactil, pentru a se dezvolta armonios, atât fizic, cât şi emoţional. Abhyanga este terapia ideală, deoarece combină efectele atingerii, cu beneficiile uleiurior medicinale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efecte:

 

- Îmbunătăţeşte dezvoltarea fizică, intelectuală şi emoţională

 

- Calmează colicile sugarului şi ajută tranzitul intestinal

 

- Somnul este calm şi fără întreuperi

 

- Opreşte plânsul şi calmează sările emoţionale de iritare

 

Indicaţii:

 

- Este indicat pentru toţi copiii, de toate vârstele, fără să existe excepţii sau contraindicaţii.

 

Indicaţii speciale:

 

- Copii născuţi prin naşteri dificile, cu forceps sau prin cezariană

 

- Tulburări de dezvoltare neuromororie, pareze, tetrapareză spastică, tulburări de mers, de vorbire, autism, afecţiuni care apar în urma vaccinurilor.

 

- Defecte de sept interatrial sau interventricular

 

 

2. Abhyanga - terapii de oleaţie pentru copii şi adolescenţi

Este vârsta când oasele sunt solicitate intens datorită creşterii. Oleaţia este necesară şi la această vârstă pentru a asigura o dezvoltare armonioasă. Copilul devine mai relaxat, uşor adaptabil şi sigur pe el, fiind mai pregătit pentru încercările vieţii şi protejat de tulburări psihice şi emoţionale. 

 

 

 

Indicaţii: Este indicat pentru toţi copiii, de toate vârstele, fără să existe excepţii sau contraindicaţii.

 

Indicaţii speciale:

 

- Dureri osoase datorate creşterii

 

- Defecte ale coloanei vertebrale (scolioză, cifoză)

 

- Copii hiperagitaţi (sd. ADHD)

 

 

3. Abhyanga - terapii de oleaţie pentru gravide, terapii pentru naştere fără dureri

 

 

 

Solicitările organismului femeii în timpul sarcinii şi naşterii, fac necesare elaborarea unui program de tratament individualizat pentru prevenirea naşterilor dureroase şi dificile, cât şi pentru o bună dezvoltare a fătului în uter. Terapiile se întind pe toată durata sarcinii, în ziua naşterii cât şi după naştere.

 

Efecte:

 

- Elasticizează pielea şi ţesuturile profunde, pregătind corpul pentru o naştere uşoară.

 

- Îndepărtează crampele musculare, spasmele, durerea musculofascială, mai ales în picioare, şolduri, gât şi zona lombară.

 

- Stimulează circulaţia saguină şi limfatică, reducând edemele.

 

- Reduce tensiunile în articulaţiile care suportă greutatea.

 

- Ajută expulzia fătului şi scade durerile la naştere.

 

- Furnizează un mediu bogat în substanţe nutritive pentru fătul din uter.

 

- Oferă un suport fizic şi psiho-emoţional noii mame, pentru a se adapta stărilor delicate ale maternităţii.

 

 

4. Abhyanga - terapii de oleaţie pentru perioada adultă

 

 

 

Suprasolicitarea şi stresul sunt factorii cu care omul modern se confruntă cel mai frecvent. Oleaţia este necesară şi la această vârstă pentru a permite regenerarea  ţesutului nervos şi pentru a întreţine funcţiile sistemului endocrin.

 

Acţiuni:

 

- Abhyanga  elimină toxinele

 

- Reglează circulaţia şi fluxul limfatic

 

- Fortifică digestia şi musculatura

 

- Întăreşte şi menţine flexibilitatea articulară

 

- Vitalizează corpul şi tonifică sistemul nervos

 

Indicaţii:

 

- Insomnie, stress, oboseală cronică

 

- Astenie, depresie

 

- Tulburări endocrine

 

- Dureri osteo-articulare cauzate de hiperaciditate tisulară (spondiloză cervicală, lombosciatică, hernie de disc)

 

- Componentă a programelor de detoxifiere ayurveda

 

 

5. Abhyanga - terapii de oleaţie pentru vârstnici

 

 

 

La această vârstă, hidratarea corpului este tot mai precară, apar fenomenele de sclerozare şi deshidratare a ţesuturilor. Oasele sunt demineralizate, apar durerile articulare şi afecţiunile degenerative ale sistemului nervos. Oleaţia este absolut necesară la această vârstă pentru a asigura hidratarea pielii şi hrănirea corectă a ţesutului nervos. Prin abhyanga obţinem o stare de relaxare profundă. Lasă-te impregnat de puterea vindecătoare a mâinilor care se plimbă de la cap până la picioare, răspândind uleiul cald într-o învăluire profundă ce te face să aluneci uşor într-o stare de relaxare completă. Prin apăsarea asupra punctelor vitale „marma” se vor elimina blocajele energetice. Masajul de-a lungul meridianelor, permite energiei vitale să curgă liber din nou.

 

Indicaţii:

 

- Astenie, devitalizare

 

- Insomnie, stări anxioase sau depresive

 

- Dureri osoase şi articulare (coxartroză, lombosciatică, tasare a vertebrelor

 

- Componentă a programelor de detoxifiere şi reîntinerire

 
-
 

 

 

 

 

   -